Aluevaalit 2022

Olen ehdolla aluevaaleissa 2022! Voit äänestää minua numerolla 169 Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella eli Espoossa, Hangossa, Inkoossa, Karkkilassa, Kauniaisissa, Kirkkonummella, Lohjalla, Raaseporissa, Siuntiossa ja Vihdissä.

Haukilahden ranta

Hyvinvointialueen johtava toimintaperiaate tulee olla laadukas, nopea ja oikea-aikainen hoito sekä palveluiden joustavuus. Kiireettömän hoidon saantia täytyy parantaa. Jonoja lyhennetään esimerkiksi palvelusetelien laajemmalla käytöllä. Ihmisten valinnanvapautta eri palveluntuottajien ja toimipisteiden välillä tulee lisätä. Palvelusetelin laajempi käyttö on hyvä keino myös valinnanvapauden lisäämiseksi.

Palveluiden nopea, oikea-aikanen ja joustava saatavuus on tärkeintä. Ei se, kuka palvelut järjestää. Kaikkien palveluiden laatua tulee valvoa tarkasti järjestäjästä riippumatta. Esimerkiksi Espoossa kaupungin omilla terveysasemilla on joutunut odottamaan kiiretöntä hoitoa jopa 90 päivää, mutta ulkoistetuilla (ostopalvelu tai palveluseteli) terveysasemilla ajan on saanut 5 päivän sisällä. 

Toteutetaan terapiatakuu ja parannetaan mielenterveyspalveluihin pääsyä. Oireen mukainen hoito täytyy alkaa nopeasti ja pääsy hoidolliseen psykoterapiaan tai muuhun psykososiaaliseen hoitoon tulee järjestyä kaikille tarvitseville.

Oikea-aikaisen ja matalan kynnyksen mielenterveystyön ennaltaehkäisevä vaikutus on suuri, ja laadukkaat mielenterveyspalvelut parantavat asiakkaiden elämänlaatua. Lisäksi tutkimusten mukaan panostukset mielenterveystyöhön johtavat mm. sairausetuuksien ja terveydenhuollon muun käytön vähenemiseen. Myös vaikutus työkykyyn ja työn tuottavuuteen on positiivinen.

Lapsiperheiden palvelut, kuten neuvola, on säilyttävä lähellä perheitä. Turvataan myös ennaltaehkäisevien palveluiden kuten lapsiperheiden kotipalvelun resurssit.

Neuvolaverkostoa ei saa supistaa. Esimerkiksi Espoossa äitiysneuvola-aikoja ei välttämättä saa omasta lähineuvolasta oikealle raskausviikolle, ja myös leikki-ikäisten neuvola-ajoista on pulaa. Julkisen puolen neuvolapalveluita pitäisi tarvittaessa täydentää palvelusetelin avulla jotta voidaan taata käyntien oikea-aikaisuus.

Oppilashuolto, esimerkiksi kuraattorit ja psykologit kuuluvat lähelle lapsia ja nuoria. Muun muassa koulupsykologeista on jatkuvasti pulaa ja koronan myötä pahoinvointi kouluissa on entisestään lisääntynyt. Heidän työpanostaan ei pitäisi lähteä jakamaan muihin tehtäviin.